Ardennerbladet
Det gångna ardenneråret
Så här i slutet på året passar det sig bra att summera det gångna året, men även blicka framåt med tillförsikt. För att knyta ihop säcken för det här ardenneråret kommer här en kort resumé.
Två ardennerekipage representerade AfSA under eurohorse i Göteborg i februari.
I mars arrangerade vi i vanlig ordning hingstpremieringen tillsammans med FNH och SvRAf. Den godkändes sex nya treårshingstar och sex stycken hingstar 4 år eller äldre, genomförde godkända bruksprov.
I maj anordnade vi tillsammans med SvRAf en exteriördomarkurs i Okome, Halland. Intresset var glädjande nog stort och vi önskar delagarna lycka till framåt på kommande kurser och som aspiranter på premieringar.
Under betäckningssäsongen betäcktes 238 ardennerston. Därmed även i år en minskning i betäckningssiffrorna. Det är viktigare än någonsin att låta betäcka ardennerston för bevarandet av genetisk variation och vi hoppas att fler vill hjälpa till med detta framåt.
Vår riksutställning och årsmöte hölls i Tingsryd med god hjälp utav Ardennerklubben Sydost. Stoet Berta Bus 23180033, ägare Sofie Skylvik och Adam Carlsson Levin utsågs till BIS i ett strålande skick. Valacken Jotun 23085040 blev segrande häst i både brukskörning och bruksridning tillsammans med ägare Zinita Ekfeldt. Vinnare i skogskörning blev stoet Meja 11605 med ägare Niklas Spetz, som därmed erhöll priset Kjell Brinkby Trohpy.
Under september medverkade vi med ett bord med pr-material och representation från styrelsen på brukshästdagen i Jäla och i oktober deltog vi på Elmia Lantbruksmässa i Jönköping med både häst och monter, vilket var mycket välbesökt och uppskattat!
Det har även hänt en del på årets sommarpremieringar ute i landet. 27 stycken treåriga ardennerston har erhållit avelsdiplom varav 1 st med 43 poäng, 3 st med 42 poäng, 13 st med 41 poäng och 10 st med 40 poäng.
Lika många, 27 stycken, treåriga ardennerston har visats utan att erhålla diplom, varav 23 st fick klass 1 och 4 st fick klass 2.
4 stycken avelsston har gjort sig förtjänta av den ärofyllda avelsvärdesklassen Elit och 3 stycken har tilldelats avelsvärdesklass A.
10 stycken ardenner har utfört godkänt KBI på sommarpremiering. 13 stycken har utfört frivilligt körprov för 3-åringar.
7 stycken 2-åriga ardenner, ston allihop, har utfört körprov för 2-åringar.
2 st 1-åriga ston har utfört körprov för 1-åringar.
Totalt sett kan vi glädjande nog se att allt fler ardennerhästar visas körda på sommarpremiering. Bra jobbat alla duktiga kuskar som lägger tid på att förbereda era hästar på detta! Det är otroligt god reklam för rasen! Därmed gör ni alla uppfödare en tjänst och dessutom ger ni era hästar mycket god träning. Som medlem i AfSA kan du dessutom söka stöd för godkänt KBI och godkänt körprov för tvåårssto på 3000 kr. Stödet ska sökas inom angiven tid det år som hästen utfört körprovet. Under 2024 söktes och betalades ut 10 st stöd för godkänt KBI och 5 st stöd för godkänt körprov för tvåårssto.
12 stycken hingstar har sundhetskontrollerats under året. Av dessa har 4 stycken visats på sommarpremiering och 8 stycken hingstägare har skickat in veterinärintyg till vårt kansli. Ett medskick till våra hingstägare är att det framkom under årets avelskonferenser att stoägare önskar att få se hingstar på sundhetskontroll på sommarpremiering. Det är god reklam, både för rasen och den enskilda hingsten att bli visad uppflätad och putsad, iklädd sin vita mundering.
30 ardennerston har stamboksförts under året. Varav 15 stycken fått individklass AB, 14 stycken individklass G och 1 styck har fått avkommeklass B. Vill du veta mer om de olika avelsklasserna? Gå då gärna in på vår hemsida, där hittar ni storeglementet med information om detta.
Strax innan jul skickades nr 2 av Ardennernytt ut och där kan ni läsa resultat från sommarpremieringarna.
Svenska Hästavelsförbundet har i år hållit 150-årsjubileum för svensk hästavel. Detta ägde rum första helgen i oktober på Grevagården. Förutom jubileumsmiddag firades detta med visning av hästar av hög kvalitet i olika klasser. Det gick mycket bra för våra representanter för ardennerhästen. Återigen, stoet Berta Bus 23180033, som utsågs till årets sommarpremieringshäst. Dessutom utsågs 3-årshingsten Calle 12120 till bästa hingst i årets SH-häst och gick på andra plats totalt i Årets SH-häst. Calle 12120 ägs utav Stina Svensson som dessutom erhöll pris för bästa unga visare. Vi har så duktiga och engagerade uppfödare inom ardennerrasen, det uppskattas och betyder mycket.
Stort hjärtligt tack till alla er som visat/kört ardennerhäst på hingstpreminering, sommarpremiering, riksutställning och/eller jubileum/mässa under året. Ni har gjort en fantastisk insats för den svenska ardennerhästen!
Under hösten anordnas rådgivande unghingstrådgivning tillsammans med FNH och SvRAf på olika platser. Det visades ett antal ardennerunghingstar i år. Ta gärna chansen och ta med din unghingst på rådgivande bedömning. Där får du goda råd gällande hingstens skötsel, utbildning och ett utlåtande om hingstens exteriör. Det ger också hingsten värdefull träning då den får komma ifrån stallet därhemma.
Under hösten har vi också genomfört två avelskonferenser med samma tema, nämligen startskottet för vår stoinventering. Dessutom hade vi en duktig föreläsare från SLU. Susanne Eriksson, docent och forskare inom husdjursgenetik. Susanne höll en mycket intressant föreläsning om genetik och berättade även hur det går med det pågående forskningsprojektet om nordiska hästraser, där 22 ardennerhingstar varit med och lämnat DNA-prov. Ett exempel på en kort sammanfattning utav forskningen hittills är att genom dessa 22 hingstars DNA kan utläsas att det finns en stor genetisk variation inom rasen, detta är tack vare att ardennerhästen historiskt sett varit väldigt många till antalet. Men vi ser också faran framåt för rasen då den minskar i antal och betäckningssiffrorna sjunker. Det gör att vi är på väg mot att förlora den genetiska variation vi har inom rasen idag, om vi inte agerar!
Detta är en av anledningarna till stoinventeringen som nu drar igång. Genom den hoppas vi kunna få en bild av vilka ston som finns i landet och var de är. Vi hoppas också på att hitta ston från stofamiljer som är väldigt få i antal och uppmärksamma dessa innan det är för sent! Det finns ett stort intresse för våra svenska ardennerhästar utomlands och det är inte ovanligt att de går på export. Det är viktigt att vi behåller extra bevarandevärda ston och har dem i avel i Sverige, för den svenska ardennerhästens framtids skull. Totalt deltog ca 60 personer på årets avelskonferenser.
I detta vill jag också poängtera med stoinventeringen är att det inte har något att göra med stonas exteriöra poäng, om hon visats eller ej. Det har inte heller något att göra med om hon betäcks regelbundet eller inte alls. Det spelar heller ingen roll och hon är född i år eller om hon är i fertil ålder. Det vill säga, ALLA ston ska anmälas till stoinventeringen för att vi ska kunna få fram ett material och en lägesbild. Det är sedan ett levande dokument och vi önskar att alla ston som föds anmäls till inventering. I skrivande stund har 217 ston anmälts till stoinventeringen. Tack till er stoägare som anmält ert sto!
Sedan hoppas vi också att detta kan leda till att intressera fler för avel och låta betäcka sitt sto.
Under året som gått har även två nummer av vår fina tidning Ardennernytt tryckts och skickats ut till medlemmarna. Det arbetas just nu med att sammanställa den efterlängtade stambok som snart ska skickas ut till er medlemmar.
Lokala klubbar har under 2024 kunnat ansöka om aktivitetsstöd hos AfSA på 2000kr per aktivitet, max 4000 kr under året. Totalt har 6 lokala klubbar ansökt om 4000 kr och fått det beviljat.
Aktuellt under 2025
Först ut 2025 är en träff med de lokala klubbarna! Den 8 februari träffas vi på Motell Vätterleden. Vi skulle vilja få till en bättre kommunikation mellan riksföreningen och de lokala klubbarna, både för informationsutbytets och för samarbetets skull. Detta är även något som flera medlemmar stött på oss om. Inbjudan är skickad till lokalklubbarnas ordförande. Är du medlem i en lokalklubb och vill göra ett medskick här så kontakta styrelsen i lokalklubben. Givetvis går det bra att kontakta riksföreningen också.
Helgen 21-23 mars är det dags för hingstpremieringen på Grevagården! Något som många av er ser som en utav årets höjdpunkter. Anmälan är öppen på svehast.se och propositionen finns i senaste Ardennernytt, på hemsidan och i anmälan på svehast.se
Nyheter i reglementen 2025
Inför 2025 har vi också gjort några förändringar i hingstreglementet som rör bruksprovet under punkten 3.2.4. Om du ska visa hingst på avelsvärdering råder vi dig till att läsa hela hingstreglementet i vanlig ordning. Men för att ändå peka på de förändringar som gjorts kommer följande utdrag ur 2025 års hingstreglemente:
Hingsten ska vara väl förberedd för att kunna genomföra bruksprovet på ett bra och säkert sätt.
Bruksprov skall omfatta följande moment som bedöms enligt skala 0-10 på varje punkt (här är det 0:an som är ny, tidigare stod det 1-10)
Domaren kan, om oetiskt eller djurskyddsmässigt bristande uppförande visas, ge en muntlig varning. Det kan exempelvis vara mycket hårt användande av piska eller mycket hårda tömtag. Skulle det ändå fortgå efter en muntlig varning kan domaren avbryta bruksprovet. Avbryts bruksprovet på grund av oetiskt eller djurskyddsmässigt bristande uppförande, ges inte möjlighet att göra om bruksprovet vid samma avelsvärdering.
Domaren ska direkt efter genomfört bruksprov meddela den som genomfört bruksprovet om provet är godkänt eller ej. Om genomfört prov är underkänt ska hingstägaren/-kusken erbjudas möjlighet att utföra ett nytt prov under dagen och vid tidpunkt som fastställs av domaren.
Avbrutet bruksprov kan aldrig anses genomfört. Avbryter domare bruksprovet erbjuds möjlighet att utföra ett nytt prov under dagen och vid tidpunkt som fastställs av domaren. Då bruksprovet avbrutits pga att kusk eller medhjälpare uppträtt oetiskt eller djurskyddsmässigt bristande ges ej möjlighet till nytt bruksprov under pågående avelsvärdering.
I storeglementet som gäller för ston och valacker som visas på sommarpremiering har ett tillägg gjorts. Detta är utmärkelsen premiumvalack! En valack som utför godkänt körbarhetsintyg och erhåller minst 40 poäng exteriört kommer att belönas som premiumvalack. Modern till valacken kommer kunna tillgodoräkna sig 30 avkommepoäng. I storeglementet finns detta i punkt 6. För tydlighetens skull kommer här utdrag ur storeglemetet:
Premiumvalack tilldelas valacker 4-7 år som tilldelats minst 40 p exteriört vid samma tillfälle som godkänt KBI är utfört, vid sommarpremiering.
Poängskala – avkommepoäng
30 poäng:
– Valack som erhållit Premiumvalack. Premiumvalack tilldelas valacker 4-7 år som tilldelats minst 40 p exteriört vid samma tillfälle som godkänt KBI är utfört, vid sommarpremiering.
Du hittar aktuella reglemeneten på vår hemsida ardennerforeningen.nu under fliken Information – dokument och blanketter. Där finns både hingst- och storeglemente samt avelsprogram, plan och riktlinjer med mera. Det kan vara bra att läsa igenom någon gång om året för att skaffa sig kunskap och hålla sig uppdaterad på vad som gäller i ardenneraveln.
Till sist vill jag tillsammans med övriga styrelsen önska er allesammans ett riktigt gott nytt ardennerår! Stort lycka till med era hästar under året och jag hoppas vi ses på premieringarna under 2025.
Med vänlig hälsning
Kristine Fransson